Visum CanadaPaspoort, visum (ETA), geld en gezondheid

Reisdocumenten

Paspoort en visum Canada met kinderen
Voor een reis naar Canada heb je een paspoort nodig dat geldig is tot tenminste één dag nadat je weer uit Canada vertrekt. Kinderen onder de 16 jaar hebben een eigen paspoort nodig en kunnen niet meer meereizen op dat van hun ouders. Reizen kinderen niet met beide biologische ouders, dan hebben ze een kopie van het paspoort en een Engelse verklaring nodig van de niet meereizende ouder. Hierin moet deze ouder het kind toestemming geven om door Canada te reizen voor het aantal dagen dat de Canada reis duurt.

Maak voor je vertrek ook een aantal kopieën van je paspoort, bankpasjes en verzekeringspapieren en laat deze achter bij familie of vrienden in Nederland. Stop ook één of meerdere kopieën op verschillende plekken in je bagage. Dat vergemakkelijkt het papierwerk bij eventueel verlies onderweg.

Visum (ETA)

Reizigers naar Canada zijn vanaf 15 maart 2016 verplicht om een ETA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen (vergelijkbaar met de ESTA voor de Verenigde Staten). Ons advies is om deze verplichte reistoestemming minimaal 4 weken voor vertrek te regelen. Heb je geen ETA dan kun je geweigerd worden o pde vlucht of een boete krijgen. De kosten voor de aanvraag bedragen CAD 7,- per persoon en kunnen alleen met een credit card betaald worden. Aanvragen doe je via ETA. Tip: in het documentnummer van het Nederlandse paspoort komt de letter “O” niet voor. Wel is het mogelijk dat het documentnummer het cijfer “0”(nul) bevat.

Vlieg je via Amerika (óók bij alleen een overstap), dan is zowel een ETA als een ESTA nodig. Bij reizen over land is een ETA niet verplicht.

Klik hier om je eigen individuele Canada reis samen te stellen met onze CanadaKids bouwstenen.

Visum Canada: Canadees geldGeldzaken

De munteenheid van Canada is de Canadese dollar: $ of afkorting CAD. Hij is wat minder waard dan de Amerikaanse dollar. De prijzen in Canada zijn ongeveer gelijk aan West-Europa. Ter indicatie, de koers in april 2013: € 1,00 = CAD$ 1,33. Voor de up to date wisselkoers kun je vlak voor de reis hier de ‘converter’ openen. De één-dollar munt wordt in Canada ook wel de ‘loonie’ genoemd. De twee-dollar munt heeft als bijnaam de ‘toonie’ gekregen. Het is handig om een voorraadje loonies en toonies op zak te houden, want je hebt ze soms nodig.

Pinnen

Staat op je bankpas een Cirrus of Maestro-logo, dan kun je in Canada bij vrijwel alle banken met je Nederlandse pas geld pinnen uit de automaat (ATM). Let er wel op dat je bankpas hiervoor activeert is, neem hiervoor contact op met je eigen bank. Ook met je creditcard kun je bij pinautomaten geld opnemen, denk er dan wel aan dat je een pincode nodig hebt voor je creditcard. Deze kun je opvragen bij je bank.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

Visum Canada: welcome to CanadaCredit Card

Creditcards, waaronder Visa, Mastercard en American Express, zijn een algemeen geaccepteerd betaalmiddel in Canada. Neem een creditcard mee, hij is verplicht bij het huren van een auto of camper. De creditcard dient doorgaans als borg voor je vervoersmiddel. Je kunt ook kleine bedragen in winkels afrekenen met je creditcard, dit is iets wat veel Canadezen zelf ook doen. Zij gebruiken hun creditcard vaak zoals wij onze pinpas.

Traveller Cheques

Travellercheques kun je in Canada bij vrijwel alle banken omwisselen. Wij vinden deze cheques niet echt noodzakelijk meer; je kunt overal terecht met een pinpas/creditcard en je betaalt relatief hoge transactiekosten.

Fooi en zakgeld in Canada

Fooi is in Canada meestal niet inbegrepen bij prijzen. In bijvoorbeeld restaurants, café’s en taxi’s is een fooi van 10-15% gebruikelijk. Met hoeveel zakgeld per dag je rekening moet houden, is natuurlijk volledig afhankelijk van je budget. Ga je uit eten dan heb je voor CAD$15-25 per persoon een prima maaltijd met een glas wijn of een biertje, hier komt dan nog wel de fooi bij. Toegangsprijzen voor natuurparken liggen tussen de CAD$5-15 per persoon.

Visum Canada: VancouverGezondheid

Tijdens je CanadaKids vakantie

Wanneer je met (kleine) kinderen op reis gaat naar een verre bestemming is het belangrijk om je goed voor te laten lichten over de gezondheidsaspecten terplaatse als in de voorbereiding. Wat moet ik doen bij diarree en welke medicijnen neem ik mee? Kortom, je gaat prettiger op reis als je van te voren goed ingelicht en voorbereid bent.

In Canada is de gezondheidszorg uitstekend. Ziekenhuizen zijn goed uitgerust en de (kinder)artsen en tandartsen zijn zeer vakbekwaam, erg vriendelijk en spreken uiteraard allemaal Engels. De hygiëne is te vergelijken met die in Nederland, erg goed dus. Voor een Canada reis zijn geen vaccinaties verplicht.

Sta je thuis onder medische behandeling en heb je bepaalde medicijnen nodig, dan raden wij je aan een in het Engels geschreven doktersverklaring en/of recept mee te nemen op reis naar Canada. Sommige medicijnen die in Nederland af te halen zijn bij de apotheek, kun je in Canada alleen meekrijgen met een recept.

Mocht je toch (nood)hulp nodig hebben, bel dan het gratis noodnummer voor politie, brandweer en ambulance in Canada: 911. Je kunt ook altijd onze lokale vertegenwoordiger bellen of mailen. Hij heeft zelf kinderen en kan je goed en duidelijk advies geven over wat te doen.

Visum Canada: drinken uit een meer

Drinkwater

In alle plaatsen, hotels en resorts in Canada is het veilig om leidingwater te drinken. Dit kan soms wel wat chloorachtig smaken. Gelukkig zijn er overal flessen mineraalwater te koop. Het is niet verstandig om water uit meren en rivieren te drinken, in deze wateren kunnen giardia-parasieten voorkomen die maag- en darmklachten veroorzaken.

 

Visum Canada:beren op de wegOngedierte en muggen

In de bosachtige gebieden van Canada komen teken voor, zoals op Vancouver Island en in de lager gelegen gebieden richting de grens met de Verenigde Staten. Bescherm je goed tegen deze beestjes door in het bos lange kleding te dragen en controleer je lichaam en je kinderen na een boswandeling op ongewenste meelifters. Verder kunnen muggen een ware plaag zijn, vooral in de zomermaanden langs de rivieren en meren in de Rocky Mountains. Neem sterke anti-muggenmiddelen mee, of koop ze ter plekke in de supermarkt (werken soms nog beter).

Wilde dieren

Canada staat natuurlijk bekend om haar berenpopulatie, en ondanks dat iedereen ze graag in het wild wil zien moet je toch ook goed uitkijken voor deze grote teddy’s. De belangrijkste regel is: ga NOOIT rennen als je een beer ziet, want daarmee wek je het jagersinstinct van de beer op en ze kunnen harder rennen dan jij! Stap ook niet uit je auto of camper als je onderweg een beer ziet, dit is levensgevaarlijk en wordt ten zeerste afgeraden door de parkwachters. Verder moet je op kampeerplaatsen altijd goed je eten opbergen in je auto of camper, en etensresten kun je weggooien in speciale ‘beerbestendige’ afsluitbare prullenbakken.

Klik hier voor meer informatie over gezondheid tijdens je Canada reis met kinderen.

 

Handige links

Klik nu naar ons bouwstenen overzicht om te beginnen met het samenstellen van je eigen CanadaKids reis