klimaat Canada - meerLekker weer in west Canada?

Klimaat Canada

In de zomervakantie naar West Canada

Van juni tot half oktober is het weer in Canada prettig,  juli en augustus, in de schoolvakantie, zijn de ideale reismaanden… Eigenlijk is het weer een beetje te vergelijken met dat van Scandinavië. De temperatuur ligt overdag tussen 15 en 22 graden, bossen zijn weelderig groen, rivieren en meren fris en helder en -niet onbelangrijk- het blijft lang licht. Je kunt in deze periode meestal buiten zijn en activiteiten ondernemen.
De zomervakantie is wel het absolute toeristische hoogseizoen omdat zowel de Europeanen als de Canadezen (in eigen land) op reis zijn. Er zijn dan veel mensen op pad en accommodaties en campings zitten vol. Wij raden daarom aan om van tevoren hotels en activiteiten te reserveren zodat je met je kinderen alles kunt doen wat je van te voren in gedachten had.

klimaat canada - kustHet Canada klimaat aan de westkust

De westkust van Canada heeft een mild klimaat. Je kunt hier sfeervolle vissersdorpjes bezoeken, naar beren speuren aan de kust, een walvis-spot-boottocht maken, wandelen door semi-tropisch regenwoud en pootje baden op het strand.

Door de relatief warme Stille Oceaan enerzijds en de hoge bergen anderzijds, wordt dit kustgebied afgeschermd van extreme kou. De temperatuur zakt zelden onder nul en loopt nooit boven de 25 graden. Een zeebriesje maakt de zomer aangenaam en er valt regelmatig een bui. Het klimaat lijkt daarmee eigenlijk op Nederland.
De gemiddelde temperatuur ligt in de zomer rond 17 graden. Bouwstenen aan de westkust zijn: ‘Berenboot door walvisbaai’ op Vancouver Island en ‘Aan de onbekende fjordenkust’ aan de Sunshine Coast.

klimaat Canada - reis Lake side cabinHet Canada klimaat in het binnenland van British Columbia

Het binnenland van de meest westelijk gelegen provincie British Columbia heeft een gematigd landklimaat. Hoge bergtoppen domineren de horizon, waar in de zomer nog sneeuw op kan liggen. Overdag ligt de temperatuur op een aangenaam gemiddelde van 20 graden. Trek ’s avonds een trui en sokken aan, zodat de kinderen lekker buiten kunnen spelen en je zelf kunt genieten van de ondergaande zon in de frisse berglucht.

In het zuiden, tegen de grens met Amerika, ligt één van de warmste plekjes van Canada: de Okanagan wijn en fruitvallei. Het is hier een stuk warmer met zonnige dagen, warmer zwemwater in de meren en een Mediterraans sfeertje die veel reizigers verrast.  Onze bouwstenen in het binnenland van British Columbia: ‘Fluitend naar de top’, ‘Little ranch op de prairie’, ‘Je Kakaymoment’ en ‘Into the wild’. In de Okanagan vallei: ‘Tsjoeken door de bergvallei’.

klimaat canada - bergenHet Canada klimaat in de Rocky Mountains

Frisse berglucht, heldere zonnige dagen en een temperatuur overdag tussen de 14 en 22 graden vind je in de Canadese Rocky Mountains van juni t/m september, een echt bergklimaat. Dit vinden wij daarom ook de beste reistijd. Je kunt hiken over bergpaden, kanovaren op blauwe meren, paardrijden en/of mountainbiken en een frisse duik nemen.

In de bergen koelt het ’s avonds door de hoogte vaak flink af. Ook hier in de Rockies kan het ’s nachts afkoelen naar een paar graden boven nul. Een goede fleecetrui en warme schoenen raden we aan. En voor de jonge kinderen is een petje of muts aan te raden. Winters zijn streng met volop sneeuw en uitschieters in temperaturen tot -40 graden! Zelfs in de zomer zijn de bergtoppen bedekt met een flinke laag sneeuw. Onze bouwstenen in de Rockies: ‘Dé Rocky experience’, ‘Wauw. Zo blauw’ en ‘Totempalen, rooksignalen’.

klimaat Canada - winterCanada in de winter

De Canadese winter is koud, met name in het noorden en in het midden van British Columbia. Temperaturen dalen daar gemakkelijk tot -30 graden. Vanwege de hevige sneeuwval zijn veel bezienswaardigheden gesloten en outdooractiviteiten zoals kanoën en bergwandelen niet mogelijk. Wel kun je in het gebied rondom Whistler skiën en snowboarden. Omdat wij vinden dat een reis naar Canada het leukst is als je ook kunt wandelen, paardrijden, kanovaren en de temperaturen boven nul zijn, bieden wij geen familiereizen aan naar het binnenland in de winter en de kerstvakantie. Wel kun je dan naar Vancouver, eventueel met enkele dagen op Vancouver Island eraan vastgeplakt.

Klik hier voor het complete overzicht van onze Riksja Family Canada bouwstenen

 

Canada klimaat tabel met (gemiddelde) temperaturen

Region Jan Feb Mar Apr May Jun
vancouver
6
8
9
12
16
19
Whistler
0
3
7
12
17
20
Banff
-10
-5
-2
3
8
12
Calgary
-3
-1
3
11
17
21
Region Jul Aug Sep Oct Nov Dec
vancouver
22
22
18
13
9
6
Whistler
22
22
19
11
4
0
Banff
15
14
9
5
-4
-9
Calgary
23
23
17
13
3
-2

Betekenis van de symbolen

zonnig af en toe bewolkt wisselvallig veel regen sneeuw orkaan